Lildami: "Jo he vingut a la música en català a fer coses grans"

El raper revela tots els detalls de Viatge en Espiral amb el Víctor de la Torre

Viatge en Espiral, així és com s'anomena el nou àlbum que publica avui el raper egarenc. Un disc que arriba dos anys després del seu debut Flors Mentre Visqui que tants èxits l'ha portat. El Lildami ha passat pels nostres estudis per parlar amb el Víctor de la Torre d'aquest canvi d'època, la seva evolució, els seus col·laboradors, política social i de les seves noves cançons hores abans d'estrenar aquest nou projecte que defineix com: "el millor disc de rap en català".

Ni un minut va trigar a parlar de la seva imatge en començar l'entrevista. El vam conèixer amb rastes, i de sobte, van desaparèixer: "tocava fer-ho" va assegurar. Però finalment, va reconèixer que "no vull ser conegut com el raper que porta rastes i canta en català".

Sonorament va afirmar "hem fet un pas endavant". El seu nou projecte no volia ser una segona part del seu primer disc. Assegura que ha intentat arriscar a les seves noves cançons que es mouen sonorament per diferents estils com el pop, el reaggeton, el rap i el trap. De fet, ha reconegut que la gent no s'espera com sona aquest Viatge en Espiral, però que manté l'essència Lildami. Tot i això, afirmava que líricament, les seves noves lletres estan molt més treballades, afegia que les ha deixat madurar per obtenir el resultat que buscava i per què ha gaudit de més temps per preparar aquest nou treball. Les seves cançons parlen de la vida per on passegem tothom i de la qual la majoria creu que es mou en cicles, i que tot es repeteix tornant a l'inici, però el raper afirma que la vida no és cíclica o en un cercle, sinó helicoidal. "Si aquest cercle en comptes de mirar-lo en dues dimensions, el mires en 3D pot ser una molla" i per tant, per molt que tothom pensi que repeteix el cicle, no està al mateix lloc gràcies a les experiències viscudes anteriorment.

Entre els seus col·laboradors, el Lildami ens ha explicat cadascuna de les seves cançons on han participat els seus companys inseparables: l'Emotional G i el Sr. Chen. Ens va revelar que ell Sr. Chen ha produït deu cançons d'aquest nou disc i l'Emotional G hi participa en set. Tot i que els dos formen part de l'staff del projecte Lildami. Les altres cançons que trobem al disc han estat produïdes pel Pau Romero, a qui elogia la feina que fa.

En canvi, les sorpreses pel que fa a col·laboracions arriben amb noms com el de l'Albert Pla, qui col·labora a 'Intro', l'última cançó de l'àlbum, un tema trap on podem escoltar el cantautor a través de l'autotune tan característic del gènere urbà. De l'experiència de treballar amb el sabadellenc, el Lildami ens va confessar un secret: "Vaig estar a casa seva dos dies, i jo sóc una persona que sempre estic rient. A mi, amb gent que no conec em costa molt obrir-me. I me'n recordo que estàvem parlant de la vida i fotre'm a plorar".

La Casa Azul també participa en aquest nou treball del raper de Terrassa "em fa molta il·lusió que estigui al disc". El Guille Milkyway participa amb 'Tot', un tema introspectiu del qual el Lildami afirma que ha estat molt fàcil treballar amb ell i que la cançó ha guanyat en qualitat.

"Musicalment són l'hòstia" deia el Dami referint-se a la seva col·laboració amb el grup d'havaneres Arjau a 'Ramiro'. La peculiar havanera de temàtica LGTBI va ser tot un canvi de registre on desapareixen els elements dels gèneres urbans i segons va assegurar Lildami ha estat la cançó que més li va costar enregistrar, però la que més il·lusió li feia posar en aquest nou disc. 'Ramiro', segons ens va explicar, està feta per trencar amb tots els estereotips masclistes i masculinitzats del món del rap i del raper.

El Mi.Amargo, el considera com el millor raper espanyol, i en 'Res' ha pogut treballar amb ell. Ens afirma que la cançó no parlar de res, com diu el seu títol.

Finalment, la darrera col·laboradora que trobem a Viatge en Espiral és la Marta Mas. Amb qui el Lildami va tenir una relació sentimental que es va acabar fa poc més d'un any. La professional darrera de la càmera que ha treballat amb molts artistes de renom que en aquesta ocasió no va dubtar en participar en aquesta cançó on tots dos parlen de la seva relació junts. Un exercici exemplar i que ajuda a guarir les ferides ens va confessar el raper.

Entre altres temes, el Víctor de la Torre li va preguntar si es dedicaria mai a la política, fent referència a la permissivitat que ofereix l'actual govern de la Generalitat per saltar-se les restriccions de mobilitat municipal, establertes per a fer front a la pandèmia de la COVID-19, en el cas d'assistir a un míting de la propera campanya electoral per a les eleccions del 14 de febrer. Ja que no existeix aquesta opció per anar a gaudir d'un esdeveniment cultural, en el moment de crisi econòmica que està patint tot el sector.

La resposta del Lildami va ser una d'aquelles enormes clatellades ressonants a tothom qui hi en forma part a primera línia: "Tinc alguna cosa que no tenen molts polítics que són allà escalfant la cadireta. És una cosa que no entenc per què no els hi demanen en entrar: sentit comú". Afegia que en l'àmbit artístic ell és apolític, en les seves cançons no hi trobem crítiques o elogis.

Te recomendamos

Ens va avançar que estava molt content i orgullós de les col·laboracions que ha fet en els darrers mesos amb el Miki Núñez a 'Arbre', amb els Buhos a 'El Dia de la Victòria' i a la darrera cançó que han publicat els Flashy Ice Cream anomenada 'Salsa'. A més a més, com a bona capsa de sorpreses, el Lildami ens va avançar que encara n'hi ha més que no s'han estrenat. Afegia que "Si jo faig una col·laboració ha de ser un tema que m'agradi".

Per acabar el Dami va confessar que, en el moment d'entrevistar-lo, el que tenia més ganes de fer era publicar el Viatge en Espiral que defineix com "El millor disc de rap en català fins al moment".

Víctor de la Torre

Víctor de la Torre

Locutor y DJ de ELS40

Escucha la radio en directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

  • Hoy en LOS40

  • Podcasts

  • Programación

  • Playlists

  • Emisoras

  • Lista oficial de LOS40

    Lista oficial de LOS40

    Lista semanal oficial de LOS40

  • Lo último en POP internacional

    Lo último en POP internacional

    Novedades pop para sonreir

  • CAMILO recomienda

    CAMILO recomienda

    Las favoritas de la estrella latina nº1

  • Esenciales 90s Classic

    Esenciales 90s Classic

    Todos los éxitos de los años 90

  • Lista LOS40 hace 25 años

    Lo último en POP internacional

    Rebobinamos hasta los Principales de 1996

  • AMY MACDONALD recomienda

    AMY MACDONALD recomienda

    Nos cautivó en 2007 y estas son su favoritas

  • El Ritmo de la Calle. LOS40 Urban

    El Ritmo de la Calle. LOS40 Urban

    Lo que más suena en la radio

  • Lo último en URBAN

    Novedades urbanas y `'`hot`'`

    Lo último en URBAN

  • Tik Tok... Toma!

    Tik Tok... Toma!

    Lo más viral y bailado del momento

  • Lo último en DANCE

    Lo último en DANCE

    Lo más reciente de EDM

  • PURPLE DISCO MACHINE recomienda

    PURPLE DISCO MACHINE recomienda

    El DJ alemán revisa sus 40 año a año

  • ADN LOS40 Dance

    ADN LOS40 Dance

    El sonido y la esencia de LOS40 Dance

  • Lista oficial de LOS40

    Lista oficial de LOS40

    Lista oficial de LOS40 actualizada cada sábado

  • Èxits actuals del pop català

    Èxits actuals del pop català

    El millor de la música en català actual

  • STAY HOMAS recomienda

    STAY HOMAS recomienda

    Las favoritas del grupo revelación del confinamiento

Compartir

Tu contenido empezará después de la publicidad