'L'Estaca' del Lluís Llach compleix avui cinquanta-cinc anys

La història de l'avi Siset està d'aniversari amb el seu missatge d'alliberament

Retrat del en un concert el març de 1976 a França. (Photo by Laurent MAOUS/Gamma-Rapho via Getty Images) / Laurent MAOUS

L'11 de juliol de 1968, el cantautor gironí Lluís Llach va interpretar per primera vegada en públic la seva icònica cançó 'L'Estaca'. Aquesta presentació va tenir lloc a la sala La Cova del Drac de Barcelona, durant la presentació de l'EP Cop de destral. 'L'Estaca' és considerada una de les peces més versionades de la Nova Cançó i ha arribat a convertir-se en un símbol de la lluita per la llibertat.

'L'Estaca' es va convertir en un himne de resistència durant els anys de la dictadura franquista, amb la seva lletra que simbolitza la lluita per la llibertat i la unitat del poble. La cançó va captivar ràpidament el públic i va guanyar una gran popularitat a la societat. Amb el pas del temps, 'L'Estaca' ha estat versionada per nombrosos artistes i ha transcendit fronteres, convertint-se en un símbol de resistència i esperança.

El personatge emblemàtic de la cançó, l'avi Siset, està inspirat en el Narcís Llansa i Tubau, conegut com l'avi Llansa, que era barber a Besalú. Llansa era republicà, catalanista i anticlerical, i també regidor de l'Ajuntament de Besalú durant la Segona República. Durant la postguerra, les forces franquistes el van obligar a netejar l'església i a assistir a missa, tot i que mai ho havia fet abans, perquè diumenge era el dia més concorregut a la seva barberia.

El Lluís Llach i l'avi Siset es van conèixer a Verges a principis de la dècada de 1960, ja que el cantautor tenia amistat amb el net del Siset, i plegats passaven els estius en aquesta localitat, jugant a la botifarra i pescant al riu Ter. Les converses amb l'avui Siset van obrir els ulls d'en Llach sobre el franquisme i van trencar els esquemes inculcats a casa seva i a l'escola. La lletra de 'L'Estaca' explica, mitjançant la metàfora de l'estaca, la lluita per la llibertat i la necessitat de l'acció col·lectiva per alliberar-se.

Des de la seva primera interpretació, 'L'Estaca' ha deixat una empremta inesborrable en la cultura i la música catalana. La seva melodia enganxosa i les seves lletres carregades de significat han inspirat generacions de persones i han enfortit el sentiment d'identitat i orgull a la llengua i a la cultura catalana.

Avui, cinquanta-cinc anys després de la seva primera presentació, el clàssic del Lluís Llach continua sent un recordatori de la importància de la unitat i la resistència enfront de les adversitats. La seva música i les seves lletres continuen ressonant en els cors de moltes persones, mantenint viva la flama de la llibertat i la justícia.

La popularitat de 'L'Estaca' ha transcendit fronteres i s'ha traduït a diversos idiomes. S'han enregistrat més de cinquanta versions de la cançó, incloent-hi occità, francès, euskera, alemany, cors i entre d'altres. Aquesta cançó ha arribat a ser considerada autòctona en molts llocs i ha estat utilitzada com a himne en diferents contextos.

Ara com ara, 'L'Estaca' continua ressonant en l'imaginari col·lectiu i continua transmetent un missatge de resistència, llibertat i unitat en la lluita per aconseguir un món millor. Aquest aniversari de la seva publicació ens recorda la importància de les cançons que es converteixen en himnes de la consciència col·lectiva i en símbols de les lluites socials. Continuem celebrant aquesta obra mestra de la nostra música i mantenint viu l'esperit de resistència i llibertat que transmet.

Segueix-nos al canal de Telegram d'ELS40

Víctor de la Torre

Víctor de la Torre

Locutor y DJ de ELS40

Escucha la radio en directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

  • Hoy en LOS40

  • Podcasts

  • Programación

  • Playlists

  • Emisoras

  • Lista oficial de LOS40

    Lista oficial de LOS40

    Lista semanal oficial de LOS40

  • Lo último en POP internacional

    Lo último en POP internacional

    Novedades pop para sonreir

  • CAMILO recomienda

    CAMILO recomienda

    Las favoritas de la estrella latina nº1

  • Esenciales 90s Classic

    Esenciales 90s Classic

    Todos los éxitos de los años 90

  • Lista LOS40 hace 25 años

    Lo último en POP internacional

    Rebobinamos hasta los Principales de 1996

  • AMY MACDONALD recomienda

    AMY MACDONALD recomienda

    Nos cautivó en 2007 y estas son su favoritas

  • El Ritmo de la Calle. LOS40 Urban

    El Ritmo de la Calle. LOS40 Urban

    Lo que más suena en la radio

  • Lo último en URBAN

    Novedades urbanas y `'`hot`'`

    Lo último en URBAN

  • Tik Tok... Toma!

    Tik Tok... Toma!

    Lo más viral y bailado del momento

  • Lo último en DANCE

    Lo último en DANCE

    Lo más reciente de EDM

  • PURPLE DISCO MACHINE recomienda

    PURPLE DISCO MACHINE recomienda

    El DJ alemán revisa sus 40 año a año

  • ADN LOS40 Dance

    ADN LOS40 Dance

    El sonido y la esencia de LOS40 Dance

  • Lista oficial de LOS40

    Lista oficial de LOS40

    Lista oficial de LOS40 actualizada cada sábado

  • Èxits actuals del pop català

    Èxits actuals del pop català

    El millor de la música en català actual

  • STAY HOMAS recomienda

    STAY HOMAS recomienda

    Las favoritas del grupo revelación del confinamiento

Compartir

Tu contenido empezará después de la publicidad