L’Apolo, la Razzmatazz i la Luz de Gas poden tancar per sempre

Els propietaris de les sales de concerts reben ofertes dels fons voltors

Cartell de 'Tornem aviat. Gràcies.' a l'entrada de la Razzmatazz el Març del 2020 / Xavi Torrent (Getty Images)

L'Apolo, la Razzmatazz i la Luz de Gas tres de les sales d'oci nocturn més grans i emblemàtiques de Barcelona es troben en una situació molt complicada. A causa de la pandèmia de la COVID19, les sales de concerts van abaixar la persiana fa més de mig any. Això està comportant que el sector cultural que aquest tipus de locals acollia a les seves instal·lacions es pugui veure ferit greument i amb la seva desaparició en un efecte dominó que afectarà al món de la cultura.

En una entrevista radiofònica, el gerent de la Razzmatazz, el Lluís Torrents, i el director de la sala l'Apolo, l'Alberto Guijarro, han explicat la difícil situació que estan vivint aquests dies i la poca llum que veuen de cara a un futur pròxim en el sector. Han avançat després d'una enquesta interna entre una vuitantena de sales de concerts catalanes que hi ha sales que no arribaran a aquest Nadal, assegurava Torrent que també és el president de l'Associació de Sales de Concerts de Catalunya. Tot i que n'hi ha d'altres tenen una mica més de marge, fins a aquesta primavera com a molt. La crisi del coronavirus pot fer que moltes sales de concerts desapareguin deixant un forat musical i cultural important.

Durant l'espai, afegien que la Razzmatazz i l'Apolo poden aguantar una mica més que la resta per les seves dimensions, però poc temps més. L'Alberto Guijarro afegia "La situació és molt, molt, molt dramàtica. Mai abans havíem viscut res així sense poder obrir i continuar pagant i endeutats. El que més mal fa és que no veiem la llum de quan podem obrir i això crea molta incertesa i inseguretat". El Lluís Torrent va anunciar que els fons voltor, empreses de capital de risc o fons d'inversió lliure, ja han començat a enviar ofertes a les sales i discoteques. Com deia el director de la Luz de gas "Ens hem assabentat que hi ha sales que les volen comprar a baix preu i els fons voltor poden esperar 1 o 2 anys: portaran anglesos i alcohol barat i passaran del teixit cultural de Barcelona" De fet, l'Apolo ja ha sabut a través d'una agència que han traspassat el local del carrer Abaixadors 10 que tenien i com pot afectar negativament el fet que grans empreses s'apoderin dels espais culturals. L'impacte a la cultura serà negatiu i important. En el mateix espai, el director de la sala del Paral·lel explicava que "La sensibilitat que tenim les sales de concerts l'hem anat treballant durant molts anys i forma part de l'entramat cultural. Són mànagers, artistes i ens sentim part de tot això es perdria". El gerent de la Razzmatazz afegia a RAC1 que "ens podem trobar amb una desertització total de les ciutats pel que fa a la música emergent, el pop, el rock i que desapareguin les sales i passin molts anys perquè se'n puguin tornar a obrir". Ara per ara, es disputen entre endeutar-se encara més o abaixar per sempre a la persiana, ja que en aquest mig any que encara no han obert han seguit pagant el sou dels treballadors, el lloguer, els impostos i les despeses de funcionament, cosa que només fa que l'endeutament es vagi acumulant cada vegada més.

El futur de les sales de concerts està crític i la previsió de millora de la situació no els és molt favorable ara com ara. Les conseqüències les podríem veure més endavant quan trobem un sector cultural de principi a fi tocat de mort per la crisi econòmica causa per la pandèmia global.

Víctor de la Torre

Víctor de la Torre

Locutor y DJ de ELS40

Escucha la radio en directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

  • Hoy en LOS40

  • Podcasts

  • Programación

  • Playlists

  • Emisoras

  • Lista oficial de LOS40

    Lista oficial de LOS40

    Lista semanal oficial de LOS40

  • Lo último en POP internacional

    Lo último en POP internacional

    Novedades pop para sonreir

  • CAMILO recomienda

    CAMILO recomienda

    Las favoritas de la estrella latina nº1

  • Esenciales 90s Classic

    Esenciales 90s Classic

    Todos los éxitos de los años 90

  • Lista LOS40 hace 25 años

    Lo último en POP internacional

    Rebobinamos hasta los Principales de 1996

  • AMY MACDONALD recomienda

    AMY MACDONALD recomienda

    Nos cautivó en 2007 y estas son su favoritas

  • El Ritmo de la Calle. LOS40 Urban

    El Ritmo de la Calle. LOS40 Urban

    Lo que más suena en la radio

  • Lo último en URBAN

    Novedades urbanas y `'`hot`'`

    Lo último en URBAN

  • Tik Tok... Toma!

    Tik Tok... Toma!

    Lo más viral y bailado del momento

  • Lo último en DANCE

    Lo último en DANCE

    Lo más reciente de EDM

  • PURPLE DISCO MACHINE recomienda

    PURPLE DISCO MACHINE recomienda

    El DJ alemán revisa sus 40 año a año

  • ADN LOS40 Dance

    ADN LOS40 Dance

    El sonido y la esencia de LOS40 Dance

  • Lista oficial de LOS40

    Lista oficial de LOS40

    Lista oficial de LOS40 actualizada cada sábado

  • Èxits actuals del pop català

    Èxits actuals del pop català

    El millor de la música en català actual

  • STAY HOMAS recomienda

    STAY HOMAS recomienda

    Las favoritas del grupo revelación del confinamiento

Compartir

Tu contenido empezará después de la publicidad