L'Aina, l'assistent de veu en català

La Generalitat prem l'accelerador i no espera a les iniciatives privades d'Apple, Google i Amazon

L'Aina, l'assistent de veu en català

Els altaveus intel·ligents d'Apple, Google i Amazon / Getty Images / John Brecher for The Washington Post

La Generalitat no ha esperat a les principals iniciatives privades que encara no han concretat la integració de la llengua catalana als seus assistents, el Siri d'Apple, l'Alexa d'Amazon o l'assistent de veu de Google com ja et vam avançar anteriorment. El Govern català n'ha començat a crear el seu propi sota el nom d'Aina.

Avui s'ha presentat el projecte Aina. Des del Departament de Polítiques Digitals amb el Barcelona Supercomputing Center (BSC) engeguen la futura plataforma pública d'intel·ligència artificial per garantir el futur del català al món digital fent un ús del supercomputador MareNostrum. L'Aina crearà els recursos digitals que permetin a qualsevol empresa o desenvolupador incorporar de franc el català als seus assistents de veu, traductors i agents conversacionals, en els pròxims quatre anys. El projecte té un pressupost de tretze milions i mig d'euros i la major part prové del fons europeu NextGenerationEU. El Govern català ha aportat 250.000 euros.

El projecte rep el nom de la primera directora de polítiques lingüístiques, l'Aina Moll. Però no només això, sinó que la mateixa nomenclatura incorpora l'abreviatura del terme anglosaxó per a la intel·ligència artificial (AI).

Ara com ara, el supercomputador MareNostrum del BSC ja ha creat un corpus textual de la llengua catalana amb més de 1770 milions de paraules reunides en 95 milions de frases. El més gran que se n'ha fet mai en català a partir de texts de fonts com el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, la base de dades lingüístiques Oscar, els 500 dominis d'internet amb més tràfic i altres recursos.

L'acte de presentació que ha tingut lloc avui ha comptat amb la presidència del conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, el Jordi Puigneró, la investigadora i colíder de la unitat de mineria de dades del BSC, la Marta Villegas, el director associat del BSC, el Josep Maria Martorell i la directora general de Societat Digital, Joana Barbany. L'esdeveniment ha estat conduït per l'escriptor i periodista Màrius Serra.

El projecte afegirà l'aranès i vol incorporar, a més a més del català estàndard, les varietats dialectals i l'argot.

Pots veure la presentació de l'Aina aquí:

Segueix-nos al canal de Telegram d'ELS40


icono_desplegar_comentarios_2

Comentarios

icono_desplegar_comentarios_2
LOS40

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?