Zero contagis al concert experimental sense distàncies a la Sala Apolo

L'estudi consistia a fer tests ràpids entre els assistents tot i mantenir condicions de seguretat

Concert a la Sala Apolo durant el 2019 / Xavi Torrent/Redferns (Getty Images)

Els responsables d'aquest estudi asseguren que l'assistència a un concert de música en viu que es realitzi en condicions de seguretat no s'associa a un augment de les infeccions per COVID-19. I és que cap ni una de les 463 persones que van anar al concert de l'assaig clínic es va infectar amb el coronavirus. En canvi, del grup de control que no van assistir-hi, només dues persones es van infectar. A l'estudi es detalla que aquestes persones van passar la malaltia de forma lleu. Amb aquest experiment clínic es va voler demostrar que seguint les mesures de seguretat, entre elles l'ús del test d'antígens, els esdeveniments culturals són segurs.

El concert va tenir lloc el 12 de desembre, la Sala Apolo de la capital catalana va ser el camp de proves de l'estudi PRIMA-CoV a càrrec de l'Hospital Germans Trias i Pujol amb la col·laboració de la Fundació Lluita contra la SIDA i les Malalties infeccioses i el Primavera Sound.

En aquest estudi hi van participar 1042 persones que prèviament havien donat negatius a un test d'antígens i en algun cas un test PCR també, fets el divendres anterior a l'esdeveniment. D'aquestes 500 persones van passar a formar part dels assistents al concert (grup experimental) i les altres 500 van marxar a casa a fer vida normal, tot respectant les mesures habituals d'aïllament social (grup de control).

Durant el concert, els assistents no van haver de mantenir la distància de seguretat, però sí que era imperatiu l'ús, més que provat, de la mascareta. Aquesta se'ls va donar amb l'entrada i n'era del tipus N-95. Només podien treure-se-la per a consumir o fumar. Pels fumadors es va habilitar un espai i un altre per a les consumicions. A la zona de ball, els assistents van poder ballar i cantar durant els quatre concerts que es van realitzar que en total van tenir una durada de cinc hores.

Tot i els tests i les mascaretes es van prendre mesures de ventilació i es va controlar la qualitat de l'aire a l'interior, així com la temperatura. La circulació d'assistents a l'interior estava senyalitzada i també es van evitar les cues o les aglomeracions als lavabos i a l'entrada i la sortida de la sala.

Aquest assaig clínic demostra que la cultura amb les mesures de segurat i els tests d'antígens poden donar una mica d'oxígen a un sector en fallida com és el cultural. Per a les sales de concerts, les discoteques i l'oci nocturn tancat, amb els teatres, els cinemes i els esdeveniments culturals suspesos, i els aforaments limitats en restauració i comerç, aquests sistema podria ser de gran ajuda per superar la crisis econòmica que pateix el sector.

Segueix-nos al canal de Telegram d'ELS40

Víctor de la Torre

Locutor y DJ de ELS40