Els videoclips en català més vistos del 2020

El Miki, els Txarango i els Buhos encapçalen els vídeos musicals de l'any de la COVID19

La plataforma Youtube ha anunciat els vídeoclips en català més vistos del 2020 / Aytac Unal/Anadolu Agency (Getty Images)

Des dels anys vuitanta, amb l'aparició de la cadena musical estatunidenca MTV, van aparèixer els primers videoclips de les cançons que els artistes i grups publicaven. Un muntatge rítmico-musical que es va convertir en una gran eina per promocionar la seva música. Quatre dècades més tard, és impensable que les cançons més populars del moment i que escoltem per la ràdio no tinguin el seu vídeo musical.

Els precedents d'aquell mític 'Bohemian Rhapsody' dels Queen, o l''Strawberry Fields Forever' dels Beatles, segueixen captant la nostra atenció i curiositat per veure'ls una i una altra vegada avui dia. I és que en els darrers dotze mesos s'han produït infinitat de vídeos musicals ja sigui de forma amateur com professionals. Però en el rànquing dels vídeos més vistos a Youtube, la plataforma que dècades més tard li ha pres el títol d'aparador vídeo musical a la televisió musical dels EUA, només hi entren un grapat.

En la nostra llengua, en català, l'egarenc Miki Núñez ha alçat la copa gràcies al seu arxiconegut 'Escriurem' en la seva versió col·lectiva per lluitar contra la pandèmia de la COVID19. La versió per a la campanya benèfica #JoEmCorono i que van interpretar des de casa seva una quinzena d'artistes, ha acumulat més de dos milions de reproduccions a la plataforma videogràfica d'internet, segons la llista que ha publicat la revista Enderrock. Exclosos queden els lyric videos, els vídeos d'àudio, els enregistraments en directe, tràilers, making of i d'altres plataformes que no siguin Youtube.

El segon lloc, amb més d'un milió i mig de reproduccions, hi ha els Txarango i 'A la Deriva', la cançó que va presentar el seu quart àlbum De Vent I Ales amb el que la formació planejava acomiadar-se durant el 2020 amb una gira sota la carpa d'un circ i que van haver de cancel·lar, tot i haver penjat el cartell d'entrades exhaurides.

Els Buhos també poden cantar victòria, ja que una de les cançons del cinquè àlbum de la formació penedesenca es col·loca en tercer lloc del llistat de videoclips en català més vistos durant el 2020: 'El Dia de la Victòria', el tema que comparteixen al costat del Miki Núñez, el raper Lildami i la Suu l'han vist prop de set-centes cinquanta mil vegades durant l'any de la pandèmia.

En l'any en què es va aturar el món, una jornada festiva tan nostrada com la Diada de Sant Jordi també es va viure molt diferent. Gràcies al Salva Racero, que havia estat veu principal dels mítics Lax'n'Busto, va sonar molt diferent. La seva proposta col·lectiva 'Un Sant Jordi diferent' amb l'objectiu de transmetre arreu l'energia positiva del missatge que ens han ensenyat els infants amb la popular frase "tot anirà bé" ha superat les set-centes vint mil reproduccions.

I en cinquena posició una cançó que va tornar del passat per fer-nos mirar cap al futur. Aquell missatge positiu, ple d'amor i esperança que el 2010 va popularitzar el penedesenc Cesk Freixas i que durant el 2020 va ressonar en una nova versió actualitzada pel mateix creador al costat de l'Alguer Miquel dels Txarango: 'La Petita Rambla del Poble Sec' que supera les sis-centes mil reproduccions durant el 2020.

El rànquing al complet inclou un centenar de vídeos i artistes com els 31 FAM, els Doctor Prats, Els Amics de les Arts, els Koers, La Pegatina, els Blaumut, el Lluís Llach, els Sopa de Cabra, La Fúmiga i els Gertrudis, entre molts altres.

Víctor de la Torre

Víctor de la Torre

Locutor y DJ de ELS40

Escucha la radio en directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

  • Hoy en LOS40

  • Podcasts

  • Programación

  • Playlists

  • Emisoras

  • Lista oficial de LOS40

    Lista oficial de LOS40

    Lista semanal oficial de LOS40

  • Lo último en POP internacional

    Lo último en POP internacional

    Novedades pop para sonreir

  • CAMILO recomienda

    CAMILO recomienda

    Las favoritas de la estrella latina nº1

  • Esenciales 90s Classic

    Esenciales 90s Classic

    Todos los éxitos de los años 90

  • Lista LOS40 hace 25 años

    Lo último en POP internacional

    Rebobinamos hasta los Principales de 1996

  • AMY MACDONALD recomienda

    AMY MACDONALD recomienda

    Nos cautivó en 2007 y estas son su favoritas

  • El Ritmo de la Calle. LOS40 Urban

    El Ritmo de la Calle. LOS40 Urban

    Lo que más suena en la radio

  • Lo último en URBAN

    Novedades urbanas y `'`hot`'`

    Lo último en URBAN

  • Tik Tok... Toma!

    Tik Tok... Toma!

    Lo más viral y bailado del momento

  • Lo último en DANCE

    Lo último en DANCE

    Lo más reciente de EDM

  • PURPLE DISCO MACHINE recomienda

    PURPLE DISCO MACHINE recomienda

    El DJ alemán revisa sus 40 año a año

  • ADN LOS40 Dance

    ADN LOS40 Dance

    El sonido y la esencia de LOS40 Dance

  • Lista oficial de LOS40

    Lista oficial de LOS40

    Lista oficial de LOS40 actualizada cada sábado

  • Èxits actuals del pop català

    Èxits actuals del pop català

    El millor de la música en català actual

  • STAY HOMAS recomienda

    STAY HOMAS recomienda

    Las favoritas del grupo revelación del confinamiento

Compartir

Tu contenido empezará después de la publicidad