La cançó dels pronoms febles fa bullir la xarxa

Deu cosins de la família Macià han musicat al poeta Àlvar Valls en aquest vídeo viral

Fa més de cinquanta anys, el poeta, traductor, corrector i novel·lista barceloní Àlvar Valls va escriure el poemari El carro de la brossa. Aleshores tenia vint-i-un anys, i hi va incloure aquest poema dedicat als pronoms febles. Aquest any, s'ha convertit en viral una versió musicada de la seva lletra en mans i veu d'aquesta família.

El terror de tot estudiant d'ensenyament secundari, a banda dels phrasal verbs de l'anglès, és clar, són els pronoms febles. Una tortura que s'arrossega tota la vida, tenint en compte que el 1968 ja tenia martiritzat a l'Àlvar Valls fins al punt de dedicar-li un poema. I després d'haver passat tots plegats pel tràngol d'estudiar-los, avui dia encara cometem errors. Però amb bon humor i molta passió per a aquestes partícules de la nostra llengua, una família de Sabadell i de Súria, de cognom Macià n'ha fet una cançó que porta gairebé trenta mil reproduccions a Internet. I tot i que no és pas El Rubius, per ser el maldecap de centenar de milers d'adolescents, per ser els pronoms febles, és tot un èxit!

El dia de reis, els deu cosins de la família Macià van irrompre a YouTube amb aquest vídeo musical on interpreten en forma de cançó els versos del poeta català. Ells i elles posen la música amb les seves guitarres, panderetes, picarols i les seves veus per interpretar 'La cançó dels pronoms febles'. Entre tots han fet aquest vídeo, posant-hi el seu bon saber fer, amor, xerinola i alegria.

A més a més, la música és original del Josep Macià i de la Montserrat Pena, dels arranjaments i de la producció musical se n'ha encarregat el Jordi Macià i de la gravació i edició del vídeo, el Biel Macià. Però la cançó ve de lluny, perquè el pare de la família, el Jaume Macià que és lingüista i docent ha estat el primer a difondre la partitura del tema en el llibre Faci'ls fàcils, l'any 1991. El més curiós de tot plegat és que aquest llibre és una eina útil que fan servir molts professors i alumnes per a aprendre a combinar correctament els pronoms febles.

Tot i això, no és la primera vegada que algú els hi canta. Els Brams, l'any 2011, ja n'hi van dedicar una cançó al seu àlbum Oferta de diàleg. Però en aquesta ocasió la música tenia un caire més activista i servia per a conscienciar-nos de la seva importància per a la llengua, com pots comprovar en el seu títol: 'Salvem els pronoms febles'.

Diuen que qui canta els seus mals espanta, potser l'hauríem d'aprendre tots plegats i cantar-la per acabar amb el nostre patiment.


icono_desplegar_comentarios_2

Comentarios

icono_desplegar_comentarios_2
LOS40

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?

Escucha la radio en directo

Los40
En directo

Tu contenido empezará después la publicidad

HOY EN LOS40

PODCAST

  • Anda Ya: El Podcast

    EL PODCAST (martes 21/09/21)

  • No paramos y no queremos parar

    Iñaki Domínguez

  • Hoy en los40

    La entrevista de María Becerra en LOS40 Global Show por ‘Te cura’. Adelanto del nuevo single de Aitana, ‘Las Babys’. El look de Bad Bunny en el Gran Premio de Mónacoen Montecarlo. Entrevista de Paulina Rubio en LOS40.com por ‘No es mi culpa’. Concurso de LOS40 Dance para el Dreambeach 2023.

  • Ver más podcast

PROGRAMACIÓN

PLAYLISTS

EMISORAS

Elige una emisora

Compartir

Tu contenido empezará después de la publicidad