Ruth Lorenzo: “És un treball molt personal vull ser simplement Ruth, sense artificis”

Parlem de Crisálida, Blas Cantó i preguntem si ja és presidenta de la comunitat de veïns

Ruth Lorenzo

Ruth Lorenzo presenta la seva Crisálida a ELS40 / Foto cedida per VicArt

Ruth Lorenzo acaba d'estrenar un nou projecte artístic per renéixer amb més força que mai. L'artista ha creat un decàleg, transformat en 10 cançons, que anirem coneixent durant aquest any (amb permís de la pandèmia). Crisálida és el primer capítol d'aquest viatge on ara més que mai és Ruth sense artificis.

Anem al gra. Què va encendre la flama d'aquest projecte?

Crisálida va ser la primera cançó que es va compondre per al disc. Quan acabes un projecte i et poses a treballar en un altre, et preguntes tindré cançons, coses que dir? T'entra el pànic per si et quedes bloquejada. Però quan va néixer aquesta cançó vaig dir "Ah, ara ho entenc tot.", i la veritat és que estic molt contenta.

El primer single té aquestes guitarres poderoses, ha tornat la Ruth de Raspberry Records dels inicis?

Aquesta és la que tens aquí asseguda davant teu. Pot ser que alguns trobin a faltar al brilli brilli i aquestes coses, però jo necessitava tornar als meus orígens i tornar a la música que a mi em fa sentir músic i que em fa saber que estic creixent i continuar investigant. Encara que no deixa de ser pop realment. Totes les cançons amb una tornada són cançons pop, no? Però sí que és veritat que necessitava aquest tipus de bateries, aquest tipus de guitarres, aquest tipus de lletres com "muerte a mi ego", i no crec que això ho diguin moltes cançons de pop.

Ver esta publicación en Instagram

Una publicación compartida de ELS40 (@els40)

Què significa per a tu aquests 10 passos que has penjat?

Tot aquest disc ha estat un treball personal. Al final els artistes quan fem projectes d'aquest tipus, no deixem de reflectir com estem nosaltres per dins, el que necessitem comunicar o que hem après, sempre neix d'un lloc molt personal. I aquests 10 passos han estat el que m'ha ajudat a mi a sentir-me lliure. Llavors volia reflectir-ho en aquestes 10 cançons.

Has dit que aquests 10 passos són deu cançons?

Per exemple, Crisálida és el pas 2, que és arriscar. No són els títols de les cançons, però sí que tenen la intenció. És a dir, tenen l'ànima de la cançó.

El disc serà totalment íntegre en castellà?

No, això no pot ser amb mi.

Per a quan la sortida del disc? Tindrem calor o tornarem a passar fred

Tot depèn del Covid. Si tot va segons el planejat, pot ser que faci calor. Si el COVID s'interposa, llavors passarem fred..ara ja he deixat de fer plans.

Què ha sigut el més fàcil de fer en aquest disc?

Fàcil com a tal. No ho sé. El més divertit per a mi ha estat gravar-ho, m'ho he passat pipa. Perquè clar, imagina't, no hi ha hagut concert durant molt de temps, a part de cantar a casa i tal. El lloc ha estat l'estudi enregistrament. De fet, jo li deia als productors "nois, aquests talls, no els deixarem, però deixeu-me tornar-me boja aquí perquè necessito cantar-ho tot"

Has treballat amb els productors Red Triangle (Westlife, Cheryl, Auryn), que ja t'havien produït pel teu anterior disc. Com ha anat aquest cop?

Ha estat molt fàcil perquè Crisálida la vaig compondre amb ells durant una sessió d'enregistrament d'una altra cosa que estàvem fent, ens va sobrar una miqueta de temps i vam dir vinga, a compondre...

(Riures) És com que us ha sortit un temazo com qui va al bar amb els amics...

Tu saps que Spanish Guitar del disc anterior va néixer així també. És a dir, portava tot el repertori fet ja i em faltava una cançó. I llavors els vaig dir nois, durant aquests deu dies que estarem gravant el disc, hem de compondre una més. I un dia, sortint de l'estudi, em vaig posar a fer el tonto i a les escales en Rick (productor) va dir "Ai, espera que agafo la guitarra". I just a la sortida de l'estudi es va compondre així de sobte, i això sol passar molt.

I a l'hora de compondre ets metòdica o on t'enxampi, si estàs per a anar-te a dormir t'aixeques i et poses a escriure?

Això és com fer l'amor. Si passa, passa i ha de passar. No pots dir no, aguanta-ho. No no, és de ja, avui ja i s'ha de fer.

Com és gravar un disc durant una pandèmia?

Ha estat una gimcana total poder aconseguir-ho tot i fer-ho bé. Sobretot perquè hi ha moltíssimes normes, moltíssims obstacles, moltíssimes cancel·lacions, molt de tot. Llavors, sempre amb l'objectiu posat de dir arribaré i el faré, però sabent que pel camí et trobaràs milers de coses. Quan van obrir la porta de l'estudi, els nois de Red Triangle em van mirar com dient "Quina determinació, amiga" en pla has arribat. Aquest va ser tot un repte.

Com va ser la gravació del videoclip amb la productora Eighty4 TV (Selena Gómez, Rosalía)?

El videoclip es va gravar a Alella, en una casa abandonada, súper bonica. Però va ser molt guay, perquè en Nicolás, que és el director, es va enamorar dels temes, del concepte i ha volgut ser part de la creació. I m'ha encantat perquè ha agafat la meva essència i el que jo volia comunicar i ho ha traduït a un llenguatge molt artístic i que crec que el veuràs amb el temps i no passarà de moda, cosa que m'agrada molt

Hi ha un moment amb una gran càrrega simbòlica en el vídeo quan et treus aquesta corona, és molt poderós

M'agrada molt aquesta part, la corona representa la falsa creença de tu mateix. El que no et deixa veure amb claredat, llavors és sortir d'aquesta Crisálida i adonar-te que el teu ego no és el que tu ets. Si no és el que tu creus que ets, i quan em trec la corona veus la realitat i mires amb els ulls ferms i nets cap endavant. Això és la reconciliació amb les diferents parts de tu i aquesta lluita interna que portem tots. Perquè al final no estic parlant d'alguna cosa que desconegui la gent. També volia destacar el meu nom perquè volia fer una cosa molt personal. És un treball molt personal per a mi i que sigui Ruth, sense artificis, és simplement Ruth.

Plans de concerts?

Sé que estan estan tancant les dates i estan intentant fer una altra gimcana, però jo crec que aquest estiu podré pujar-me a l'escenari.

Has escoltat les cançons de Blas Cantó per a Eurovisió?

Les he escoltat, m'agraden molt les dues.

Entre 'Voy a quedarme' i 'Memoria' quina prefereixes?

Les dues estan molt bé, les dues s'enganxen, estan ben produïdes. Jo crec que Espanya ha de decidir.

Quant temps portes vivint a Barcelona? Hi ha algun racó de la ciutat que t'agradi especialment

Dos anys ja...És que m'encanta Barcelona. Hi ha un restaurant que m'encanta a Montjuïc (Terrazas Martínez). M'encanta també pujar a les antenes de Vallvidrera a caminar i a córrer. M'encanten els patis interns de l'Eixample, tots els jardinets interns.

T'han fet ja presidenta de la comunitat? (Pels concerts durant el confinament)

(Riures) No millor que no..com sigui jo presidenta de la comunitat la faria grossa.

Pots veure l'entrevista completa a l'Instagram d'ELS40.

Segueix-nos al canal de Telegram d'ELS40


icono_desplegar_comentarios_2

Comentarios

icono_desplegar_comentarios_2
LOS40

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?

Escucha la radio en directo

Los40
En directo

Tu contenido empezará después la publicidad

HOY EN LOS40

PODCAST

PROGRAMACIÓN

PLAYLISTS

Compartir

Tu contenido empezará después de la publicidad