Especial
Així serà el passaport sanitari europeu per a viatjar a l'estiu
Gratuït, digital o en paper i amb un codi QR per a verificar-lo
En aquest nou tram de la pandèmia global generada per la COVID-19, en procés de recuperar la normalitat, els membres de la Unió Europea tenen els ulls posats en un passaport de vaccinació (Digital Green Certificate) vàlid que certifiqui que ens hem vacunat per poder desplaçar-nos entre estats membres sense problemes. Es tracta de l'instrument en què els països, com Espanya, que tenen el turisme com a puntal de la seva economia. Tot per fer repuntar la indústria turística aquest estiu i dels sectors afins i pròxims al turisme. L'objectiu i protagonista és el passaport sanitari.
La Comissió Europea ha donat el vistiplau a aquest certificat (Certificat Digital Verd) que tindrà tres models diferents i s'expedirà de franc. D'aquesta manera les persones que hagin rebut les dosis oportunes del vaccí tindran la mobilitat entre territoris europeus més senzilla sense haver de patir les restriccions, aïllaments o quarantenes.
El passaport sanitari serà gratuït, estarà escrit en la llengua del país d'origen i anglès. Comptarà amb un codi QR perquè es pugui llegir a tots els estats i així verificar-ne l'autenticitat. Podrà ser en paper o bé digital.
Per a evitar que aquest passaport sigui un privilegi de les persones que ja han estat vaccinades de les que encara no han rebut la seva dosi, el passaport COVID-19 no serà un requisit indispensable per a poder desplaçar-se entre fronteres, però sí que condicionarà la manera que ho podran fer les persones que el tinguin. Per tant, qui tingui posat el vaccí, qui encara estigui pendent de fer-ho o qui no s'hagi volgut vaccinar podrà viatjar a l'estiu. La diferència serà per qui no estigui vaccinat haurà de certificar amb les proves que es requereixin al país de destinació o bé fent quarantenes.
Hi haurà tres models de passaport sanitari (Certificat Digital Verd). El de vaccinació per a les persones que hagin estat immunitzades, el dels viatgers que s'hagin fet un test abans de viatjar i el dels que certifiquin que han superat la malaltia. En tots tres models constarà el nom i cognoms del beneficiari, la data de naixement, el tipus de vaccí que se li ha subministrat, la data i el lloc de la vaccinació, i si se li han subministrat una o bé dues dosis del fàrmac.
Tot i que qui hagi rebut un vaccí autoritzat per l'Agència Europea del Medicament (Pfizer, AstraZeneca, Moderna o Janssen) gaudirà de lliure circulació sense restriccions entre països europeus, encara que només hagin rebut una primera dosi. Així com els vaccins que ha autoritzat l'Organització Mundial de la Salut.
Ara per ara, queda en mans dels governs europeus la validesa del document. Amb tot, el passaport sanitari no estarà a punt fins al mes de juny.
Víctor de la Torre
Locutor y DJ de ELS40