El primer satèl·lit català s'enlaira

Després d'alguns endarreriments aquest cap de setmana, l'Enxaneta, ja és a l'espai

Enlairament de la nau Soiuz2, amb l'Enxaneta a bord(Roscosmos press officer)

Aquesta dècada torna a posar el focus a l'espai, com feia dècades que no succeïa. En bona part gràcies a la cursa espacial entre potències mundials com la Xinesa o l'Americana que intentaran tornar als éssers humans a la Lluna i intentar arribar a Mart. Fa unes setmanes hi va arribar el robot Perseverance, que ja és el giny tecnològic més desenvolupat que mai hagi arribat al planeta vermell.

Un planeta on hi vol arribar abans del final d'aquesta dècada el geni sud-africà Elon Musk amb la seva empresa Space X, la primera empresa privada que ha aconseguit portar humans a l'espai i tornar-los sans i estalvis. De fet en les últimes setmanes ha aconseguit que el seu prototip Starship SN10 s'enlairés i aterrés després d'un vol de prova que la va portar fins el 15km d'alçada.

Aquesta indústria no és aliena a l'estat, amb una llarga tradició en la indústria aeroespacial. Tot i això fa uns mesos, al novembre, van intentar posar en òrbita el seu darrer satèl·lit anomenat SEOSAT que malauradament 8 minuts després de l'enlairament, en un coet Vega de l'agència Europea, es va desviar i del qual no se n'ha tornat a saber res més.

A Catalunya la primera experiència espacial és l'Enxaneta, un petit satèl·lit que permetrà millorar la connectivitat i donar cobertura a la tecnologia 5g. S'ha enlairat aquest mateix dilluns, després de 3 endarreriments durant aquest cap de setmana, des del cosmòdrom rus de Baikonur.

Sergi Sánchez

Coordinador y locutor ELS40