L'Últim concert: la sales de tot el país tocades de mort
Les sales de música en viu s'han unit per a celebrar el que podria ser el seu 'últim concert'
Volen un pla de rescat per poder continuar amb la seva tasca cultural quan les mesures sanitàries ho permetin. I s'han mostrat més que compromesos en seguir i fer complir estrictament les mesures de precaució sanitàries oportunes mentre puguin exercir la seva activitat.
La campanya ha impactat a la xarxa per intervenir artísticament les façanes de les seves instal·lacions pintades de negre on es pot llegir la seva data d'inauguració, l'any 2020 amb un interrogant i el lema de la campanya en lletres blanques per fer entendre que la crisi pot suposar la mort i tancament definitiu per a moltes. A L'últim concert s'hi han adherit sales de música en viu de tota Catalunya: la Sala Apolo (que va obrir les portes el 1943), Razzmatazz (2000), la Luz de Gas (1995), la Barts (2013), el Tablao Cordobés (1970), la Sidecar (1982), la Salamandra (1996), el Sarau (2011), el Clap (2000), l'almodo bar (1996), La Mirona (2001), Cafè del Teatre de l'Escorzador de Lleida (1999), La Daurada (2012), El Vapor (2008), L'Oncle Jack (1996), l'Stroika (2010), la Voilà (2009), Lo Submarino (2014) i moltes més a través de les associacions l'ASACC a tot l'Estat i l'ACCES a Catalunya, Aragón en Vivo, Kultura Live a Euskadi i La Noche en Vivo a Madrid.
L'últim concert és la iniciativa de gairebé un centenar d'elles on s'han coordinat amb diversos artistes per emetre en streaming un concert el 18 de novembre a les vuit del vespre a través de la web que podria ser l'últim per a moltes sales catalanes, la majoria. Ara per ara, no han volgut revelar quins artistes participaran d'aquest concert, ni la seva durada i volen mantenir aquesta incògnita fins al final. I és que el més greu de tot plegat és que després de gairebé un any tancades encara no saben quan els donaran el vistiplau de les autoritats per a tornar a obrir: "Amb aquesta iniciativa volem llançar un SOS perquè les nostres sales estan tancades des del 7 de març però segueixen pagant unes despeses fixes", explica Armando Ruah, representant de l'Associació Cultural Coordinadora Estatal de Sales Privades de Música en Directe (ACCES).
El sector de la música en viu calcula que des del mes de març s'han suspès prop de 25.000 concerts a tota Espanya del que depenen prop de 5.000 treballadors. Si la prohibició continua, després de demostrar que la cultura és segura, quan acabi el 2020 les pèrdues poder ascendir a 120 milions d'euros. Algunes sales de concerts ja han tancat per sempre, com la Rocksound de Barcelona, però afirmen que ja en són una quinzena. I d'altres com el Jamboree i Luz de Gas ja han manifestat que van pel mateix camí si no els concedeixen un crèdit, ja que no han rebut cap ajuda de cap administració. D'altres, ja han començat a rebre ofertes de fons d'inversió per a aconseguir els terrenys on se situen.
Víctor de la Torre
Locutor y DJ de ELS40